Hi assalamualaikum😊
Baru- baru ni I ada buat review tentang produk makanan dari Eco shop. Salah satunya adalah tepung campuran Korean Pancake jenama Nooraini. Hmm sedap atau tidak?🤔
Bagi I, berbaloi juga dengan harga RM2.10 tu. Okey I nak share resipi/cara I masak Korean Pancake dari kedai eco ni😊 Tapi sebelum tu, I nak beritahu ada bahan yang I tak masukkan ke dalam resepi ni tau sebab waktu tu I tengah ada allergic reaction😅 I pun masa ni tak cukup bahan so I guna je apa yang ada hahaha
Korean Pancake versi asal boleh🤣
Bahan
1. Tepung Korean Pancake (I guna 1 paket)
2. Air (air ni I agak-agak je macam kita nak bancuh tepung cucur udang tu)
3. Telur 1 biji (tapi I tak masukkan sebab allergic)
4. Sosej (kuantiti terpulang. I guna 3 😊)
5. Kobis (sebab sayur tak lain tak ada😂)
6. Cili (kalau taknak guna pun boleh)
7. Daun sup (I guna sikit je)
Cara buat Korean Pancake versi asal boleh😂
1. Masukkan semua bahan yang I highlight merah tu dalam 1 bekas dan gaul sampai semua sebati.
2. Sambil gaul tu, I rebus dulu sosej tadi. Lepastu I potong kecil- kecil sosej tu.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sosej dan gaul rata.
4. Sambil tu, panaskan pan atau apa-apa je yang boleh diguna (I guna kuali je. Maleh nak menyelongkar cari pan🤣)
5. Panaskan pan dengan planta/ minyak masak.
6. Senduk sedikit adunan ke atas pan bila pan dah panas.
7. Terbalikkan pancake dan masak sehingga korang rasa dia dah okay😂
8. Siap untuk dihidang. I makan cicah dengan sos cili sebab nak rasa 'kick' sikit😝
No comments:
Post a Comment